Martijn | Vrijwilliger bij Eetcafé Alliade
Elke maand lichten wij bij Plek voor Talent een vrijwilliger uit en zetten hem of haar in het zonnetje! Wat beweegt deze mensen om vrijwilligerswerk te doen? Waar doen ze dit? En hoe ziet een gemiddelde dag eruit? Deze maand interviewen we Martijn Visscher(35), al dertien jaar vrijwilliger bij het eetcafé in Oosterwolde, onderdeel van gehandicaptenzorg Alliade. Wil je meer weten? Lees dan gauw verder!
Alliade: Samen doen wat wél kan
Bij Alliade helpen medewerkers kwetsbare mensen in Friesland in de jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en bij werk en dagbesteding. Zij doen dat onder het motto: “Samen doen wat wél kan”.
Het eetcafé waar Martijn vrijwilliger is, is onderdeel van de tak gehandicaptenzorg van Alliade en draait volledig op vrijwilligers. Uiteraard wel onder verantwoording van een leidinggevende in samenwerking met de vrijwilligerscoördinator. Op dit moment zijn dat er acht. In het contact met de vrijwilligerscoördinator van Alliade wordt al duidelijk dat Martijn een loyale vrijwilliger is van Alliade: “Martijn is niet alleen vrijwilliger bij het eetcafé, maar bekommert zich ook over de vrijwilligers op onze locatie in Oosterwolde!”, vertelt ze.
Waardevol eetcafé
Martijn bevestigd dit: ,,Naast het vrijwilligerswerk, stuur ik ook zelf de andere vrijwilligers aan bij het eetcafé. Dit conform de afspraak met mijn coördinator. “In de loop der tijd is het team vaak veranderd. Je merkt dat er gewoon een tekort is aan vrijwilligers. Zo kookten we vroeger nog elke vrijdag voor de cliënten in het eetcafé, maar dit is nu nog maar om de twee weken.” vertelt Martijn.
,,Ook heb ik contact met de woonlocaties van de cliënten en hun persoonlijke begeleider. Op deze manier kan ik aan de behoeften en wensen voldoen van de cliënten. Ik zie dat de cliënten het zo leuk vinden en er vooral veel plezier uithalen. Het is echt hun uitje, maar dit geldt ook zeker voor mijzelf. Het eetcafé in Oosterwolde mag echt niet verloren gaan.” vertelt Martijn.
Gezelligheid voor de cliënten én vrijwilligers
“Vrijwilligers die langskomen geven vaak aan dat ze een hele andere verwachting van het eetcafé hadden. Ze weten niet dat er zoveel bij komt kijken om het eetcafé draaiend te houden en om de cliënten een gezellige middag te bezorgen. Want dat is iets wat een tijdje terug miste, de gezelligheid. Door het tekort aan vrijwilligers, maar ook het algemeen tekort aan zorgpersoneel, was het niet mogelijk om én in de keuken te zijn én tegelijk aan tafel te zitten om in gesprek te gaan met de cliënten. Hierdoor bleef het soms helemaal stil aan tafel. Dit is natuurlijk erg jammer om te zien en zo zie ik het eetcafé echt niet voor me. De gezelligheid moet terug komen, het moet een leuke middag zijn, voor zowel de cliënten als voor ons, de vrijwilligers! Je moet er wel echt een hart voor hebben om dit vrijwilligerswerk te doen” vertelt Martijn verder. “Kook jij liever op een andere manier? Dan is dat helemaal prima! Je moet als vrijwilliger gewoon lekker je ding doen en gewoon maar doen”. Vertelt Martijn zelfverzekerd. “Niks is hier fout, zolang je het maar binnen de kaders van Alliade doet! Doe vooral waar je je goed bij voelt.
Open vrijwilligerscultuur
Martijn gaf het eerder al aan: vrijwilligers zijn de kracht achter het bezorgen van een gezellige middag bij de cliënten. Alliade moedigt daarom ook nieuwe vrijwilligers aan om zichzelf uit te dagen, ook vrijwilligers met een andere culturele achtergrond zijn welkom. Zo wees zijn vrijwilligerscoördinator een poos geleden Martijn op twee dames met een Syrische achtergrond. Helaas kwam het niet verder dan één keer, vanwege de dag en het tijdstip in combinatie met het gezinsleven. “Het was een erg mooi moment, voor zowel mij, als de Syrische dames, maar ook voor de cliënten. Iedereen wint erbij. Ik vond het erg interessant om samen te gaan werken, maar ook de cliënten vonden het mooi om te zien dat er ook een andere cultuur aanwezig was bij het eetcafé.”
Lastige beslissingen
Als vrijwilliger kun je soms in situaties belanden waarin je lastige beslissingen moet overwegen. Martijn vertelt uit ervaring: “Zo heb ik ook wel eens meegemaakt dat ik samen werkte met een vrijwilliger, die ook veel werk heeft verzet binnen het eetcafé, langzaam dementerend was. Hierover heb ik contact opgenomen met mijn leidinggevende. Dit vond ik een erg lastige keuze om te maken, want ik zag het plezier in de ogen van deze vrijwilliger, maar op deze manier kon het gewoon niet langer. Er is toen besloten dat ze tot het eind van het jaar nog aan de slag mocht, want ik gunde haar het kerstpakket. Het kerstpakket is zo iets kleins, maar het is van grote betekenis voor de vrijwilligers” Vertelt Martijn.
Wat is nou echt een moment dat je is bij gebleven in het eetcafé?
,,Er is toch wel een moment dat er echt uitspringt, waar ik zelf geëmotioneerd van werd. Een paar jaar geleden hebben we een kerstdiner georganiseerd voor de cliënten. Hier zit natuurlijk enorm veel tijd en werk in. Weken van tevoren beginnen we al met de planningen en de voorbereidingen. Na het kerstdiner stond één van de cliënten op. De cliënt vertelde dat hij ontzettend blij is met het eetcafé, maar ook in het bijzonder mij wilde bedanken. Dit zag ik zeker niet aankomen. Het gaf mij echt een gevoel van betekenis en dat ze mij ook echt als vertrouwenspersoon zien. Een ander moment dat is bijgebleven is dat we zijn genomineerd als vrijwilligers van het jaar door de burgemeester van de gemeente Ooststellingwerf. Dit was zeker ook een mooi moment als blijk van waardering, maar toch deed het me zoveel meer dat een client iets over mij zei dan dat ik de hand van de burgemeester mocht schudden” vertelt Martijn levendig.
Hoop je het vrijwilligerswerk nog lang te doen?
,,Ik wil het zeker nog heel lang doen. Als ze het eetcafé willen sluiten, dan ga ik demonstreren, want dan vreet ik mezelf echt op!’’ Zegt Martijn glunderend. ,,Het vrijwilligerswerk bij het eetcafé is laagdrempelig, je mag fouten maken en daar leer je van. Wij hebben hier het leukste team van Nederland, want het kan niet gezelliger bij ons in het team van vrijwilligers! Iedereen mag gewoon een keer komen kijken en meedraaien om zo de sfeer echt te kunnen proeven in onze open cultuur!”
Lijkt het jou na het lezen van dit interview leuk om ook te gaan koken samen met Martijn en de andere vrijwilligers bij Alliade? Laat het ons dan weten, dan zorgen wij dat je met de juiste persoon in contact komt.
Uiteraard zijn er ook andere plekken waar je vrijwilligerswerk kunt doen. Misschien wil jij wel een maatje worden en nieuwkomers bekend maken met de nederlandse gebruiken of wil je gaan fietsen met een maatje op een duofiets? Neem dan eens contact op met Plek voor Talent. Wij helpen je graag met het vinden van een leuke vrijwilligersplek die bij jou past. Contact opnemen kan via: 0516 - 56 72 20 of via
- Aangemaakt op .