Skip to main content

Stuur een e-mail

Telefoon nr.

06 - 15 37 06 67
Bel mij terug verzoek

Adres

Moskampweg 3-5
8431 GB Oosterwolde

Scala Vrijwilligerscentrale
Zet je talent in!

DitisOoststellingwerf; het nieuwe initiatievenloket

Heb jij als inwoner een maatschappelijk initiatief en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Of wil jij je graag als vrijwilliger inzetten voor de lokale samenleving, maar weet je niet waar je moet beginnen? Het nieuwe online platform ‘Dit Is Ooststellingwerf’ wijst de weg. Scala Vrijwilligerscentrale maakt deel uit van deze mooie samenwerking; we slaan meer handen inéén om elkaar nog meer te versterken!

Vrijwilligers zijn onmisbaar. Ze dragen bij aan sociale verbinding in wijken, buurten en dorpen. „Je wil niet dat deze enthousiaste doeners afhaken, omdat ze bijvoorbeeld niet weten hoe je een subsidie kunt aanvragen, geen plek voor hun activiteit kunnen vinden of vastlopen in bestuurszaken”, vertelt dorpencoördinator Marten Tel. „Samen met andere ondersteuners hebben we daarom de koppen bij elkaar gestoken en ‘Dit Is Ooststellingwerf’ opgezet.”

Ondersteuners
De website www.ditisooststellingwerf.nl biedt een compleet overzicht aan beschikbare ondersteuners. Maken de dorpencoördinatoren je bijvoorbeeld wegwijs in het gemeentelijke woud van regelgeving en structuren, opbouwerkers van welzijnsorganisatie Scala ondersteunen je onder andere bij het organiseren van activiteiten. Er zijn bestuurscoaches die kunnen helpen bij vraagstukken over aansprakelijkheid en verzekeringen en Scala Vrijwilligerscentrale is de plek waarop alle vrijwilligersvacatures van Ooststellingwerf worden bijgehouden. „Via het platform kun je met de ondersteuners kennismaken en ze vertellen precies waarmee ze jou als initiatiefnemer van dienst kunnen zijn. Van hulp bij de realisatie van een dorpskamer of ouderensoos tot het opzetten van een activiteit voor de jeugd of de aanleg van een dorpstuin.”

Doeners
Naast de ondersteuners, vertellen diverse doeners op ‘Dit Is Ooststellingwerf’ hun verhaal. „Door hun ervaringen te delen, hopen we andere initiatiefnemers te informeren, motiveren en inspireren”, legt de dorpencoördinator uit. „Waarom in bijvoorbeeld Haulerwijk het wiel opnieuw uitvinden, terwijl anderen je in Oldeberkoop al voorgingen? Je kunt veel leren van elkaar. Bovendien zijn we ontzettend trots op alle doeners in Ooststellingwerf, dus het is mooi dat we op deze manier hun verhalen kunnen delen.”

Oproepen
Het nieuwe initiatievenloket biedt ook plek aan organisaties die extra handjes kunnen gebruiken. Een voorbeeld is de lokale omroep Odrie die dringend opzoek is naar nieuwe vrijwilligers. Of neem Hartveilig Ooststellingwerf die grote behoefte heeft aan meer burgerhulpverleners. „Via het nieuwe platform kun je een oproep plaatsen. Wil jij graag ergens bij helpen, eenmalig of structureel, neem dan ook een kijkje op www.ditisooststellingwerf.nl.”

Subsidies en fondsen
Op platform is tevens een overzicht van subsidies en fondsen te vinden waar je als initiatiefnemer gebruik van kunt maken. „Uiteraard zijn er nog veel meer fondsen, maar we denken dus graag mee. De opbouwwerkers kunnen op hun beurt weer helpen bij het indienen van de aanvragen zelf.”
De jaarlijkse uitreiking van de Vrijwilligersawards van de gemeente krijgt na de zomer ook een plekje op het nieuwe platform. Daarnaast worden geregeld nieuwe verhalen van doeners geplaatst.

Het nieuwe initiatievenloket ‘Dit Is Ooststellingwerf’ is begin deze maand officieel gelanceerd. Vanaf heden kan iedereen dus terecht op www.ditisooststellingwerf.nl.

Ooststellingwerf