Pieter | Bestuurslid & penningmeester dorpshuis 'Grietenijhûs' Makkinga
Pieter Bouma is een veelzijdig en sociaal mens. Sinds 2017 is hij bestuurslid en penningmeester van het Grietenijhûs te Makkinga. Hij is óók de ontwerper en beheerder van de website van museum Oold Ark en Korenmolen 'De Weyert'. Hiernaast doet hij nóg meer! Wat al zijn vrijwilligerswerk inhoudt? Dat vertelt Pieter graag!
Naast zijn vrijwilligerswerk bij het dorphuis, de molen en het museum is Pieter nog vrijwilliger bij het Hospice in Drachten en sinds kort bestuurslid bij de voedselbank van Oosterwolde. "Na mijn wethouderschap in de gemeente Ooststellingwerf, had ik opeens een zee van tijd. Die wil ik graag besteden aan zaken waar ik voldoening uit haal en waarin ik van betekenis kan zijn."
Het plezier spat er van af
Wanneer Pieter over zijn werkzaamheden bij het dorpshuis vertelt, beginnen zijn ogen te glimmen. "Het is zo mooi om te zien waar we vandaan komen en waar we nu staan." Er is inderdaad sinds 2017 veel gebeurd in en rondom het dorpshuis; vernieuwing, verduurzaming en digitalisering. Allemaal onderwerpen waar Pieter zich met veel enthousiasme mee bezig houdt. Het dorpshuis draait geheel op vrijwilligers en dat is best uniek. Het geheim van deze bijzondere groep vrijwilligers? "We zijn allemaal deel van een groter geheel. Het is ons aller pakkie aan en ook het bestuur is niet bang om de handen uit de mouwen te steken. Het is van groot belang vrijwilligers op waarde te schatten. En hen ruimte en verantwoordelijkheid te geven."
Ook de molen draait met vrijwilligers. In 1979 volgt Pieter de opleiding tot molenaar. Samen met een groep gemotiveerde en betrokken mensen wordt de molen, die dan zowat op instorten staat, in 1984 gerenoveerd. Het museum 'de Oold Ark' wordt opgericht en op dit moment is Pieter daar nog voor collectiebeheer. In het afgelopen voorjaar is een monsterklus afgerond: het vastleggen van al het gereedschap uit het museum. Fotograferen, beschrijven en digitaliseren. "Monnikenwerk. We zijn er in 2010 mee begonnen en werkten er vooral in de winter aan. Bijna alles konden we terugvinden op internet, maar een object niet. Dat heeft de naam 'himphamp' gekregen. Een fantasiewoord voor iets wat we niet thuis kunnen brengen."
Verbinding en contact
Zinvol bezig zijn en daar plezier en voldoening uit halen, dat is hoe Pieter zijn tijd besteedt. Tweemaal per week is hij te vinden in het hospice in Drachten om daar alle werkzaamheden te verrichten die nodig zijn. Behalve natuurlijk de verpleegkundige handelingen, die worden door de professionals gedaan. "In dit werk gaat het vooral om contact en verbinding. Soms is gewoon naast iemand zitten voldoende. Soms ontstaan er mooie gesprekken."
Omdat Pieter het gezond vindt dat er na zeven jaar penningmeesterschap plaatsgemaakt wordt voor 'jong bloed' staat zijn plek ter beschikking. "Het valt niet mee om iemand te vinden. De meeste mensen denken dat het heel ingewikkeld is. Maar ik heb alles vereenvoudigd en het hele boekhoudprogramma gedigitaliseerd." De tijd die vrijkomt wanneer Pieter is gestopt als penningmeester, is op voorhand alweer ingevuld. Sinds dit voorjaar is Pieter bestuurslid bij de voedselbank van Oosterwolde. Stilzitten is niet Pieters hobby!
Pieters gouden tip voor mensen die aarzelen of ze vrijwilligerswerk willen gaan doen:
"Blijf bij jezelf. Vraag je af waar je lol in hebt en waar je die lol kunt vinden. Voor mij zit de lol vooral in van betekenis zijn, maar dat is voor iedereen anders."
Het verhaal van Pieter is tot stand gekomen door zijn deelname aan de Vrijwilligers Wall of Fame, waar vrijwilligers in het zonnetje worden gezet en iedereen kan zien hoe bijzonder, gevarieerd en mooi vrijwilligerswerk kan zijn. Meer weten over de Vrijwillgers Wall of Fame en hoe jij hieraan mee kunt doen? Kijk dan op: https://www.scala-vrijwilligerscentrale.nl/vrijwilligers-wall-of-fame.
vrijwilliger, interview, uitgelicht
- Aangemaakt op .