
Foppe | Buurtbemiddelaar bij Scala Buurtbemiddeling
Foppe Klooster uit Oosterwolde zet zich vrijwillig in als buurtbemiddelaar bij Stichting Scala. Wat doet een buurtbemiddelaar eigenlijk? Dat vertelt hij graag!
Als een inwoner problemen ervaart met buren en er zelf niet uitkomt (of niet weet hoe aan te pakken), kan een inwoner gebruik maken van buurtbemiddeling. Getrainde vrijwilligers begeleiden buren om (weer) met elkaar in gesprek te komen en samen zelf een oplossing te bedenken waar ze allebei tevreden over zijn.
Mens & maatschappij, samenleven en samenbuurten
“Ik ben zeer betrokken bij de maatschappij en geïnteresseerd in mensen,” begint Foppe zijn verhaal. Hij was al met pensioen en zat al in de Familieraad bij een ggz-organisatie én in de Patiëntenraad van de Thuiszorg, toen zijn vrouw zo’n zes jaar geleden een advertentie van Buurtbemiddeling in de krant zag staan. Foppe: “Buurtbemiddelaar worden, dat leek me wel wat!” En zo kwam hij bij de club van Scala Buurtbemiddeling terecht.
Als buurtbemiddelaar heb je soms een hele lastige taak. “Ik heb onder andere in ondernemingsraden gezeten, dus conflictsituaties heb ik wel vaker meegemaakt,” vertelt Foppe. Burenruzies kunnen vaak heel complex zijn, daar is de buurtbemiddelaar ook achter gekomen. “Wonen is één van de belangrijkste gebieden in het welzijn van de mens. Als je niet prettig woont of er is een geschil met buren, ook al gaat het om twee centimeter grond, geeft dat constant onrust.”
Foppe vertelt dat hij laatst op de radio hoorde dat burenoverlast het laatste jaar is toegenomen. “Geluidsoverlast staat zeker op één,” vult hij daarna aan. Wat daarvan de reden kan zijn? “Bijvoorbeeld omdat met name oudere huurwoningen niet goed geïsoleerd zijn, dat is wel een bekend probleem.”
Bereidheid en bemiddeling
Dan is nu de vraag: hoe gaat zo’n bemiddeling in zijn werk? “Er wordt altijd eerst gebeld naar onze coördinator Buurtbemiddeling. Dit kan door een buur zijn, maar ook bijvoorbeeld een woningcorporatie of de politie Zij kijkt of een situatie iets voor buurtbemiddeling is, er vindt dan al een soort voorgesprek plaats met uitleg over hoe wij werken. Zij kiest dan twee vrijwilligers die op hun beurt ook contact opnemen met, hoe wij ze dan altijd noemen, Buur A.”
Dan is het de vraag of Buur B zit te wachten op Buurtbemiddeling voor de deur. “Soms schrikken mensen nogal. We proberen altijd goed uit te leggen waarvoor we komen. Soms wijzen mensen ons ook direct af en krijgen we letterlijk geen voet tussen de deur. Het is altijd aan hen, wat ze ermee willen. Het is jammer wanneer er geen enkele opening is en het te ver uit te hand gelopen is. Soms zeggen mensen ook wel dat ze uit de buurt gaan vertrekken, zover komt het soms ook wel.”, vertelt Foppe.
Wanneer ze met een buur in gesprek zijn, komen ze er vaak achter dat niet altijd alles is wat het lijkt. “Het komt veel voor dat mensen naast boosheid ook verdriet hebben. Er moet dan ruimte voor emoties zijn, anders kun je vaak niet in de redelijkheid komen.” Foppe vindt dat de bereidheid om in gesprek te gaan als buren al een belangrijke stap. “Dan is er zeker al iets meer hoop op een goede afloop,” legt hij uit.
Wanneer die bereidheid van beide kanten aanwezig is, wordt er een gesprek georganiseerd in een neutrale ruimte, waar de buurtbemiddelaars als begeleiders ook bij zitten. In de meeste gevallen verloopt zo’n gesprek aardig rustig, maar ook niet altijd. Foppe: “Ik heb een keer meegemaakt dat Buur B echt boos uit de stoel kwam en naar Buur A toe wilde lopen. Toen dacht ik wel even ‘oh hoe komt dit?’ Dat was wel even een spannende situatie, het ging nog net goed.”
Buurtbemiddelaars hebben geen pasklare antwoorden, maar moedigen de buren vooral aan om onderling tot een goede uitkomst te komen. Wanneer is een bemiddeling voor Foppe geslaagd? “Wanneer ze weer redelijk met elkaar in gesprek komen, komen ze er zelf ook wel vaak uit. Dat is dan erg mooi om te zien,” antwoordt hij.
Gesprekstechniek en Mr Frank Visser
Voor Foppe is dat juist interessant, het menselijke gedrag. “Er zit natuurlijk een bepaalde techniek in, hoe je zo’n gesprek voert. Actief luisteren en zo nu en dan de boel samenvatten om te kijken of je het begrijpt, zijn belangrijke aspecten.”
Maar niemand is ooit uitgeleerd, ook Foppe niet. Alle buurtbemiddelaars krijgen namelijk ook trainingen en workshops aangeboden om zich hier nog meer in te ontwikkelen. “De coaching is allemaal goed geregeld hier!” bevestigd hij.
Bij burenruzies denkt men al snel aan het SBS televisieprogramma ‘Mr Frank Visser doet uitspraak’. Komt dat een beetje overeen met buurtbemiddeling? Foppe lacht een beetje en antwoordt: “De situaties zijn zeker vergelijkbaar, maar wij mogen geen uitspraken doen waar buren zich aan moeten houden. Wij gaan ook met ze in gesprek, net als Meester Frank Visser. Maar wij gaan niet aan de hand van een wetboek uitspraken doen,” legt hij uit. Wél weet hij te vertellen dat een -bij een Scala Buurtbemiddeling bekende casus- in het populaire programma terecht is gekomen. “Toen hadden we wel zoiets van; ‘hé dat is die, daar zijn wij ook nog geweest!’ dat is dan wel een beetje bijzonder om te zien.”
Cement van de samenleving en verder ontwikkelen
Foppe is een toegewijde vrijwilliger. Wat hij precies van vrijwilligerswerk vindt? “Het is maar goed ook dat er zoveel vrijwilligers in Nederland zijn. Eigenlijk zijn vrijwilligers het cement van de samenleving, zonder hun inzet stort alles in, denk ik.
Op de vraag wat vrijwilligerswerk hem precies brengt, antwoordt Foppe: “Betrokkenheid. En daar ook weer bevestiging van krijgen. Daarnaast kan ik via deze weg mezelf verder ontwikkelen. Groei meemaken is natuurlijk altijd prettig. En ik blijf alert zo, ook een goed iets!”
Het verhaal van Foppe is tot stand gekomen door zijn deelname aan de Vrijwilligers Wall of Fame, waar vrijwilligers in het zonnetje worden gezet en iedereen kan zien hoe bijzonder, gevarieerd en mooi vrijwilligerswerk kan zijn. Meer weten over de Vrijwillgers Wall of Fame en hoe jij hieraan mee kunt doen? Kijk dan op: https://www.scala-vrijwilligerscentrale.nl/vrijwilligers-wall-of-fame.
vrijwilliger, interview, uitgelicht
- Aangemaakt op .